Artikel 8
Welke juridische zaken moet ik regelen bij het opstarten van eigen bedrijf?
Juridische aandachtspunten bij het opstarten van eigen bedrijf
Jij hebt een mooi idee en jij wilt voor jezelf beginnen. Echter komt bij het opstarten van een eigen onderneming veel kijken. Het is daarom heel goed voorstelbaar dat jij niet weet wat je allemaal moet regelen en daarbij simpelweg geen idee hebt waar je moet beginnen. Om jou op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal ‘juridische’ aandachtspunten en adviezen opgesteld waarmee je als starter rekening moet houden.
In het bestemmingsplan kijken
Kijk eerst in het bestemmingsplan of jouw type onderneming in het gekozen adres mag worden gestart. Wil jij bijvoorbeeld een schoonheidssalon vanuit huis starten waar je jouw klanten wilt gaan ontvangen of wil je een horecazaak in een woonwijk of een industrieterrein gaan openen? Zoek eerst uit of dat überhaupt volgens het bestemmingsplan (in de gekozen omgeving) kan. Zo niet, dan kun je altijd bij de gemeente informeren of je voor een uitzondering in aanmerking komt. Als dat niet lukt, dan zou je een andere omgeving moeten zoeken waar jij jouw onderneming wel mag starten.
Vergunningen
Zoek uit of er vergunningen nodig zijn voor jouw gekozen onderneming. Open je bijvoorbeeld een horecazaak, dan heb je vaak een exploitatievergunning, drank- en horecavergunning, terrasvergunning en eventueel speelautomatenvergunning nodig. Wil je ook het pand waar jij jouw zaak wilt beginnen verbouwen en opnieuw inrichten? dan zal je ook bij de gemeente een omgevingsvergunning moeten aanvragen.
Ons Advies: Wil je een pand gaan huren voor jouw zaak of bedrijf, dan adviseren wij het volgende: Vraag altijd eerst alle benodigde vergunningen aan en wacht op het besluit van de gemeente voordat je het huurcontract gaat tekenen. Want mocht je als startende ondernemer het huurcontract hebben getekend en er blijkt later dat jij toch geen vergunning(en) toegekend krijgt, dan kan de huurovereenkomst helaas niet meer worden teruggedraaid. Ondernemers worden namelijk niet (wettelijk) beschermd zoals consumenten. Hierdoor zou je voor minimaal 5 jaar onnodig aan de huurovereenkomst kunnen vastzitten. En dat zou zonde zijn! Een andere optie om niet vast te zitten aan de huurovereenkomst, bij weigering van de benodigde vergunning(en), is opschortende voorwaarde in het huurcontract te laten opnemen. Een logische opschortende voorwaarde in dit geval kan zijn, dat de huur pas ingaat, zodra alle benodigde vergunningen binnen zijn.
Ondernemingsvorm kiezen
Denk na over de ondernemingsvorm voor jouw bedrijf. Wordt het een eenmanszaak? VOF? Maatschap of toch een BV? Zoek uit welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is. Verwacht je bijvoorbeeld meer dan €150.000 winst te maken in een jaar, dan is een BV (belastingtechnisch) verstandiger dan bijvoorbeeld een eenmanszaak.
Belastingen
Win van te voren advies over belastingen i.v.m. jouw nieuwe bedrijf. Een eenmanszaak moet bijvoorbeeld een ander soort inkomensbelastingen betalen dan een BV. Heb je bijvoorbeeld een horecazaak met een terras, dan ben je in dat geval verplicht om precariobelasting te betalen. Door voorafgaand advies te winnen zorg je dat je achteraf niet onaangenaam wordt verrast!
Verzekeringen
Bepaal voor jezelf welke verzekeringen voor jou en/of jouw onderneming verstandig zijn om af te sluiten. Denk aan beroepsaansprakelijkheidsverzekering, verzekering voor de bedrijfsaansprakelijkheid, (vrijwillige) ongeschiktheidverzekering bij ziekte, inboedelverzekering, enz.
Intellectueel eigendomsrechten
Ben jij een ontwerper, auteur, uitvinder of ontwikkelaar? Dan kun jij jouw werk beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. Anderen kunnen jouw creaties dan niet gebruiken of overnemen. Behalve als je daar toestemming voor geeft. Voorbeelden van intellectueel eigendomsrechten zijn: octrooirecht, patentrecht, auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en meer.
Het voldoen aan de privacywetgeving
Ieder organisatie ongeacht de omvang daarvan is verplicht de AVG toe te passen. De AVG geldt dus ook voor jou als ZZP’er en ook voor al het midden en kleinbedrijf (mkb/KMO(in België)). Als je als (startende) ondernemer niet voldoet aan de AVG, dan riskeer je hoge boetes, schadevergoedingen en reputatieschade. Wij kunnen jou helpen om te volden aan de verplichtingen van de AVG. Via deze link lees je snel, eenvoudig en stap voor stap hoe wij jou kunnen helpen.
Wil je gebruikmaken van cameratoezicht in of rondom jouw nieuwe onderneming?
Als je gebruikmaakt van cameratoezicht, dan ben je op grond van de AVG verplicht om voorafgaand een DPIA-onderzoek uit te (laten) voeren. Het niet of incorrect uitvoeren van een DPIA kan een flinke boete opleveren voor jouw organisatie. Het verrichten van een DPIA-onderzoek kan zeer ingewikkeld zijn. Wij kunnen jou daarbij helpen en deze last ontnemen. Wij hebben namelijk veel kennis en ervaring met het uitvoeren van DPIA-onderzoeken. Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op!
Algemene Voorwaarden
Door Algemene voorwaarden op te (laten) stellen, bepaal jij jouw eigen spelregels en versterk je daarmee jouw juridische positie. Algemene voorwaarden zijn dus niet alleen handig maar ook heel verstandig! Wij hebben ruime ervaring met het opstellen van algemene voorwaarden en andere contracten. Hierbij zullen wij jouw belangen zo goed mogelijk beschermen, waarbij de desbetreffende wet- en regelgeving en het contractenrecht in acht worden genomen. Zo ontvangt je een hoogwaardig product, waardoor je een veel sterker juridische positie verkrijgt. Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op!
Offertes
Wil je met offertes werken? Houd er rekening mee dat offertes aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Het is dus niet zomaar een A4tje waarop de ondernemer een korte melding maakt van de prijs van zijn product. Vanaf het moment dat de klant de offerte ondertekent of akkoord gaat, wordt deze beschouwd als een juridische overeenkomst. Het is dus zaak om hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan.
Factuur
Uitzoeken aan welke voorwaarden een factuur moet voldoen. Zoals het toevoegen van een factuurdatum en het vermelden van de betalingstermijn, enz.
Kopen of overnemen van een bestaand bedrijf
Mocht je als startende ondernemer een bestaand bedrijf in zijn geheel of een deel daarvan willen kopen, dan zijn er hiervoor meerdere juridische mogelijkheden. De meest voorkomende transacties zijn:
- Aandelen kopen van een bestaand BV.
- Activa / passiva transactie (kan bij alle rechtsvormen).
- Fusie (tussen twee bestaande bedrijven/rechtspersonen).
Let op: Er kunnen in dit artikel relevante juridische aandachtspunten of verplichtingen ontbreken die voor jou wel van belang zijn. Dit artikel bevat namelijk algemene informatie die niet gericht is op jouw specifieke situatie. Derhalve kunnen er geen rechten aan worden ontleend.